newsweek gerçekten öldü mü?


Yabancı gazetelerde, haber sitelerinde dolanıp Newsweek üzerine yazılanları okuyorum. Analizlerin hemen hepsinde "biz zaten söylemiştik" bilmişliği var; "bu çağda haber dergisine yer yok" deniyor. Okur yorumları daha da acı (bana göre ekşi.) Genel kanaat şu: Newsweek bozmuştu, layıkını buldu...

"Layıkı gerçekten bu mudur"a gelmeden önce, hafıza tazeleyelim:

Derginin yayın müdürü Tina Brown, iki gün önce açıkladı: Newsweek, 2013 itibariyle basılmayacak. İki yıl önce dergiyle birleşen internet sitesi Daily Beast (ki onun da kurucusu Brown) ve şu an için kıvamı belirsiz bir tablet formatıyla yola dijital dünyada devam edilecek.

Şimdi girişteki konu... Basın meseleleri söz konusuysa, iki tarz insanın görüşünü kale almıyorum. Birincisi, bir dergi kapandıktan sonra "biz zaten söylemiştik" diyip rakamları art arda dizenler. Bunlar genelde içinden "oh olsun" diyen gazetecilerdir; çoğunlukla bir hesapları vardır ve o hesapla yaşamalarına nihayet gerek kalmamıştır. Üstelik iş işten geçtikten sonra meseleyi açıklayacak rakam her zaman bulunur.

İkinci grupta da "zaten çok bozmuştu ya" diyen okurlar var. Yıllarca haftalık haber dergilerinde çalışan biri olarak kendimden örnek vereyim. Bu okurlarla karşılaştığınızda (eş dost da olabilirler) "çok beğeniyorum, her ay muhakkak alıyorum" derler. "Ama bizim dergi haftalık" demeye gerek bile duymazsınız. Ne fark eder, okumayacaklar işte.

Yine de atlamak olmaz. "Çok bozmuştu" kısmı için söyleyeceklerim var. Newsweek'i Tina Brown döneminde yakından takip ettim. Hemen her sayısını da alıp okudum. İmkânları kısıtlı olmasına, hemen tüm büyük yazarlarını ezeli rakip Time'a kaptırmasına rağmen (örnekse Ferit Zekeriya, hatta eski yayın müdürü Jon Meacham) iyi dergi yaptı Brown. Dinamik, işleyen ve merak uyandıran bir dergi hazırladı. Başka kıstas yok, okuruna Time'dan daha iyi ve daha küresel bir yayın sundu. Öyle "zaten bozmuştu" diye atıp tutmak yok yani...

Söylemeye gerek yok tabii. Dergiyi alan, okuyan ve beğenmeyen birisine lafım olmaz. Kimse beğenmek zorunda değil.

Artık mesele şu: Tablet versiyonu tutacak mı? Dijital dergi ayakta kalacak mı? Her şeyden önce Newsweek'i (ve haber dergilerini) ileride kim okuyacak? Konuşmaya bunlarla devam ederiz (görüşlerinizi de merak ediyorum, yazın, tartışalım)

Newsweek bir dolara satıldığı zaman (o günlerde Newsweek Türkiye'de çalışıyordum) ne olmuştu hatırlamak için, şu aşağıdaki yazıların da tozunu silkeleyelim:

Newsweek'i kim öldürecek?
Newsweek'i kim kurtaracak?

3 yorum:

  1. Yenal beni biliyorsun. Dergi olsun çamurdan olsun bana. Tabletten de okurum ve zaten okuyorum. Sorun bence haber dergilerinin çok çabuk eskimesinde. Baskı maliyeti anlamsız geliyordur patronlara. Tablete geçmek makul.

    Güven A.

    YanıtlaSil
  2. Tablete geçince dergi diye anmak doğru olmaz kanımca.Huffington Post benzeri bir yapı olacaksa ona dergi denemez herhalde. Yorumlarda "30 yıllık newsweek abonesiydim bıraktım" vb diyen çok kişi vardı. Tablete geçerken onlar gelecek mi yoksa daha genç kuşaklara mı hitap edecek yayın çizgisi?

    YanıtlaSil
  3. Yorumlar için sağolun, duymak önemli.

    Güven'e: Baskı maliyeti büyük sorun değil. Reklamlar karşılıyor. Haftalık haber dergilerini ayrı tutuyorum elbette. Onlar için başka formüller düşünmek gerekiyor, tablet, evet, bir formül.

    Barış'a: Sağda solda yorum bırakan Newsweek aboneleri, bırakırız dergiyi diyorlar. Onların çoğu zaten 30+ okur, yani dijitale doğanlar değil. Dijitale doğanlara da halen hiçbir konuda güvenilmiyor dergicilik açısından. Onların ipiyle kuyuya inmek zor; en azından kuyunun şimdilik çok derin olmaması gerek.

    Yeni bir post yazdım; konuyu biraz daha açtım, bilginize, tekrar sağolun.

    YanıtlaSil

Sen ne dersin?

yeşil sos niye bitti?

Şehrin merkezinde çok iyi bir patatesçi var. Merkezde ama azıcık da saklanmış bir yerde; oralardan geçiyorsam bazen uğruyorum. Kuyruktaki tu...