boşverin plastiği, bez güzeldir


Ankara ve İzmir’dekileri pek hatırlamıyorum ama İstanbul’da en iyi paket yapan kitabevi tartışmasız, İstiklâl Caddesi’ndeki Robinson Crusoe 389. Kitaplarınızı önce ince bir paket kâğıdıyla kaplar, sonra yine kâğıttan bir torbanın içine koyarlar. Sanırım Pandora da kâğıt torba kullanıyordu ama diğerleri pek seviyor poşeti. Remzi Kitabevi’nin mesela, bordo gri poşetleri artık bir klasiktir. Mephisto’nun yeşillleri de o yolda.

Peki bez torba? Türkiye’de hiçbir kitabevi henüz kullanmıyor onları. Barnes & Noble’ın üzerinde Virginia Woolf resmi falan basılı bez torbaları olduğunu biliyorum. Alışveriş yapınca verilmiyordu ama ayrıca satılıyordu. Alayım desen, o bile yok burada.

İşler değişir mi? Yeşil Gündem blogunun yazarı Barış Baykan, Twitter’da bez torba kampanyası başlattı. Elbette plastik poşetlerin çevreye verdiği zararın altını çizme amacıyla yapıyor bunu. Öncelikle İstanbul, Ankara ve Eskişehir’deki kitabevlerine plastik poşet yerine bez kullanmaları çağrısı yapılsın istiyor. Görebildiğim kadarıyla Notos Kitap ve Resif Kitap hemen destek verdi. Başka ilgilenenler de olacaktır; bu mesele rahatlıkla büyüyebilir.

Kitabevleri maliyeti öne sürecektir, ki hakları var. Bez torba daha pahalıya patlayacak. Belki alışverişe ek maliyetle ya da tamamen bağımsız bir şekilde satmayı deneyebilirler ama. İlgilenenler olacaktır. Üzerinde logosu bulunduğu, kaldırılıp atılmayan bir ürün satabilme avantajı da cabası.

Notos ve Resif demiştim az önce, onlar da kendi torbalarını üretebilir belki. Tanınırlıkları da artacaktır bu şekilde.

iPad’in, Kindle’ın ve henüz adını bile duymadığımız, hatta tasarlanmamış cihazların, basılı olanı küçücük dijital ağızlarıyla yuttuğu/yutacağı günlerde bez torba anlamsız gelebilir. Kitabevleri zaten ortadan kalkacaksa torbaya ne gerek var ki! Ama belki o kadar da anlamsız değildir. Kitabevlerinin kendilerini ayırıcı kılmak ve bir avuç kalmış sadık okurlarını kendilerine bağlamak için çok fazla şansları kalmadı. Biraz değişiklik onlara da yarar.

PS: Pandora Kitabevi'nin bez torba kullandığı yönünde bilgi geldi. Haber veren Atom Karınca'ya da Pandora'ya da teşekkürler...

5 yorum:

  1. ne plastik ne kagıt, dogaya iyilik etmek isteyen bez torba kullanmalı. Bir bez torbayı senelerce kullanırsan eğer gerçekten iyi bir şey yaptığını bilebilirsin... bence belediyeler dağıtmalı :)

    YanıtlaSil
  2. üstelik çok daha güzeller

    YanıtlaSil
  3. Pandora bez torba kullaniyor. Kasim ayinda aldim cok severek kullaniyorum.

    YanıtlaSil
  4. Peki atom karınca, ben denk gelmemişim demek, zevkle düzeltiyorum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle bez torba aslında firmaların hepsi nerede ise karton torba yaptırıyor bez torba yaptırsa az bir fark ile 2-3 defa değil yıllarca kendi reklamlarını yapacak bir ürüne sahip olurlar neden hala karton torba dağıtırlar anlamam üstü selefonlu kagıt olunca prestijmi katıyor ne oluyor?ben bez torba üretimi yapan bir firma sahibiyim asıl iş kolumuz başka olduğu için inanın satıp satmamak çokta önemli değil ancak bu karton saçmalığı gercekten çok anlamsız bizi http://www.cantanet.com/ adresinden inceleyebilirsiniz 1000 adet karton torbanın 1.30 tl civarı oldugu ülkemizde 1.60 tl ye bez torba yaptırılabilir,2-3 kez kullanılan karton yerine yıllarca o firmanın reklamı sokaklarda gezebilir..

    YanıtlaSil

Sen ne dersin?

yeşil sos niye bitti?

Şehrin merkezinde çok iyi bir patatesçi var. Merkezde ama azıcık da saklanmış bir yerde; oralardan geçiyorsam bazen uğruyorum. Kuyruktaki tu...